Vaak krijg ik de vraag “Hoe kan ik een assessment het beste aanpakken?”. Mijn tip: benader het als een tennismatch, een pot voetbal of een rondje golf.

Net als bij een sportwedstrijd, wil je tijdens een assessment niet te veel bezig zijn met je techniek. Of je nu tennist, voetbalt of misschien golft, je schaaft aan je techniek tijdens de training. Bijvoorbeeld aan je backhand, je voorzet of je korte spel. Tijdens een wedstrijd wil je juist zo min mogelijk met je techniek bezig zijn. Je wilt vertrouwen op je training en lekker vrij spelen. Hoe meer je namelijk nadenkt over je techniek, hoe slechter het vaak gaat. Je struikelt over je eigen benen, krijgt geen bal voor of je mist alle greens. Andersom lever je vaak de beste prestaties als je in een flow zit. Wanneer je niet te veel nadenkt en spontaan reageert op datgene wat er op het veld of in de baan gebeurt.

Ik ben overtuigd dat je ook tijdens een assessment vaak de beste prestatie levert wanneer je op je training durft te vertrouwen en intuïtief reageert. Wanneer je te veel nadenkt, dan bestaat de kans dat je verstart. Je laat dan niet zien wat er eigenlijk in zit. Zie je CV en je jarenlange werkervaring als je training. Het feit dat je een assessment mag doen, is hier een bevestiging van. Je werkgever gunt je een promotie. Of je bent de laatste over in een lange sollicitatieprocedure. Put hier vertrouwen uit. Pak de dingen tijdens een assessment dan ook aan zoals je dat normaal ook zou doen. En niet zoals je denkt dat het moet of hoort. Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf. In een assessment moet je net als in een sportwedstrijd niet ineens de trukendoos openen om indruk te maken. Doe geen dropshot als je dat anders ook nooit doet. Nog nooit een schaar gedaan? Niet doen! En nog nooit een chip-and-run-gespeeld? Dan pitch je toch gewoon naar de green. Net als anders. In een training mag je oefenen. Maar in een assessment vertrouw je op je training en laat je zien wat je in je mars hebt. Dan lever je de beste prestatie.

Prettige wedstrijd.