Stel, je wilt de kwaliteit van een assessment onder de loep nemen. Dan zijn er allerlei invalshoeken om uit te kiezen. Natuurlijk kijken we dan als eerste naar de (psychometrische) eigenschappen van gebruikte onderzoeken en naar de opleiding en ervaring van de uitvoerende psychologen. In gedragsassessments zijn er echter extra behoeftes.

Gedragsassessments

In een gedragsassessment worden vaak simulaties of ‘rollenspellen’ gebruikt, die allerlei inzichten opleveren. Ze leveren helemaal nuttige inzichten op, wanneer de oefeningen voor de deelnemer inhoudelijk uitdagend én herkenbaar zijn. Met onze nieuwe worksample-methodiek voldoen we zo veel mogelijk aan deze twee voorwaarden. Daarbij verliezen we de methodische kwaliteiten van het assessment natuurlijk nooit uit het oog.

Hoe de worksample eruitziet

Tijdens een worksample werkt de deelnemer een dagdeel in een fictieve organisatie. Die lijkt sterk op óf de omgeving waarin de deelnemer gewend is te werken, óf op de omgeving binnen het bedrijf waar de deelnemer aan het solliciteren is. Tijdens dit dagdeel verwerkt de deelnemer een reeks e-mails, telefonische berichten en/of persoonlijke gesprekken. Alle activiteiten gezamenlijk geven ons inzicht in hoe de deelnemer zijn of haar werk doet.

Win-win-win

We hebben worksamples gecreëerd voor een vijftal sectoren en ongeveer vijftien functies. En de reacties liegen er niet om. De deelnemers zijn enthousiast over het realisme van dit programma. Opdrachtgevers zijn blij met de ervaringen die zij van hun deelnemers teruggekoppeld krijgen. En wij, als assessmentpsychologen, zijn blij met onze nieuwe inzichten in facetten van het werk die eerder nog niet naar boven kwamen!