Binnen mijn LinkedIn-netwerk zie ik veel contacten overstappen naar een nieuwe functie. Connecties nemen afscheid van hun huidige organisatie, danken voor de samenwerking en informeren me over hun frisse start in een nieuwe uitdagende functie. Dikke kans dat je in dat proces, van zoeken en vinden van een nieuwe job, een assessment center moet doen. Afgaande op de berichten binnen mijn netwerk, is dit blijkbaar een uitgelezen moment om weer eens op een rijtje te zetten wat belangrijk is in de voorbereiding en in het assessment zelf. Dit zodat jij je beste prestatie kunt leveren.

1. Ken de vraag

Zorg dat je helder krijgt welke vraag aan het assessmentbureau is gesteld. Allereerst is het goed om te weten of het in het assessment gaat om een selectievraag of een ontwikkelvraag. Bij een selectievraag wordt er naar aanleiding van het assessment een uitspraak gedaan over je geschiktheid voor de functie. Doorgaans is dat zwaarwegende info bij de beslissing om je wel of niet een contract aan te bieden. Het kan echter ook zijn dat het doel van het assessment is om informatie op te halen, zodat jou vanaf dag één de juiste begeleiding aangeboden kan worden. Zo’n on-boarding-assessment vindt dus plaats nadat men het besluit heeft genomen om je in dienst te nemen. Het assessment is er dan op gericht om met elkaar de juiste prioriteiten voor je ontwikkelplan te kunnen bepalen. Ik kan me voorstellen dat het voor jou van belang is om te weten wat de achtergrond en het doel van de vraag is. Vraag ernaar!

Naast de vraag of het gaat om selectie of ontwikkeling, heeft het assessmentbureau samen met de opdrachtgever een set aan competenties en capaciteiten opgesteld. Dit kun je zien als het framewerk van de beoordeling in het assessment. Nu denk ik persoonlijk dat het weinig zin heeft om die competenties volledig te kennen en tot in detail te bestuderen. Dat leidt eerder af, dan dat het je gaat helpen. Wat wel nuttig is om te weten, is de mate waarin bijvoorbeeld leiderschap, commerciële gerichtheid of planningsvaardigheden expliciet gevraagd en dus getoetst worden. Het is toch prettig om vooraf te weten waar de focus op ligt. Vraag er dus naar.

2. Oefen

Kandidaten die zich getraind hebben, presteren beter dan kandidaten die dat niet hebben gedaan. Ook kandidaten die al vaker in een testsituatie hebben gezeten, blijken beter te presteren (bron: De slimme sollicitant, Wim Bloemers). Nu is het echt niet zo dat je je zomaar door een assessment heen kunt bluffen, terwijl je niet geschikt bent voor de functie. Wat een groter risico voor jou is: dat je wel geschikt bent, maar dit niet uit het assessment naar voren komt. Het is belangrijk dat jij je beste prestatie laat zien. Het oefenen met de (intelligentie)tests is iets waarvoor je vooraf even tijd moet maken. Al is het maar om weer scherp voor ogen te hebben wat voor soort opgaven je kunt verwachten. Steek tijd in je voorbereiding. Staar je er aan de andere kant niet blind op. Zie het als een opfrisser. Tot in detail voorbereiden gaat toch niet. Immers, pas op de dag van het assessment krijg je de opgaves en de cases te zien, waarin je je prestatie moet laten zien.

3. Rust

Zorg dat je op de dag van het assessment fris aan de start verschijnt. Je gaat een intensieve dag tegemoet. De hele dag moet je scherp zijn. Dat gaat je het beste af als je uitgerust bent. Dat is de beste voorbereiding die je jezelf kunt gunnen. Dus de avond ervoor lekker doen waar je ontspannen van wordt. Sommige deelnemers aan onze assessments boeken een hotel in de buurt, zodat ze op de dag van het assessment geen reistijd hebben. Anderen liggen juist het liefste in hun eigen bed. Doe wat werkt voor jou. Als je maar zorgt dat je lekker fris en met veel energie kunt beginnen.

4. Duik erin

Op de dag van het assessment vlieg je van de ene opdracht naar de andere. Dan weer een test, dan weer een interview en zeer waarschijnlijk ook simulaties – schriftelijk en/of gesprekken. Bedenk je dat je in testsituatie zit. Dat is dus niet de echte werkelijkheid. Dan weer stroomt het water van rechts en dan plots ineens van links. Is dat conform de werkelijkheid? Nee. Kunnen we dan zien of je goed kan zwemmen? Ja. Vraag je op het moment van de oefeningen zelf niet te veel af over het programma van de dag, maak je niet druk om wat je in het vorige onderdeel hebt gedaan en denk niet vooruit aan de oefening die pas na de lunch aan bod komt. Pak het per onderdeel op, duik erin en handel zoals jij dat het beste acht. In dat kader is het wellicht goed om eens kennis te nemen van ‘de aandachtscirkels van Eberspächer’. Focus je op je taak en laat je niet afleiden door gedachtes die je niet gaan helpen om je beste prestatie neer te zetten op die taak.

5. Optimale focus

Ten slotte een open deur, maar al te belangrijk om het onbenoemd te laten; neem het assessment serieus en zorg dat je je op deze dag volledig op het assessment kunt richten. Denk niet dat je tussendoor je telefoontjes en mailtjes bij kunt gaan zitten houden. Het leidt alleen maar af. Geheid dat juist op deze dag, vlak voor aanvang van een belangrijk test of oefening, je een mailtje ontvangt waar je jezelf niet zomaar mentaal van los kunt maken. Dat kan impact hebben op je prestatie. Zorg dus dat je deze dag helemaal leeg geveegd hebt in je agenda en zet de telefoon UIT.

Heel veel succes (en probeer er ook van te genieten).

Noud van Hecke, Partner-Consultant bij Vidacto