Een tijdje geleden gaf ik een training in Stockholm. Na de tweede dag en voor mijn vertrek naar huis had ik tijd voor een kort bezoek aan de stad. Een van de deelnemers van de training gaf me de tip om naar het Vasa-museum te gaan. Ik had er nooit van gehoord, terwijl dit het drukst bezochte museum van Zweden is. 

De Vasa

In het museum zie je de Vasa. het heeft vanaf 1628 in de modder van de zeebodem gelegen, is in 1961 naar boven gehaald en haast volledig intact te zien in het museum. De Vasa is een prestigieus schip dat niet meer dan 1300 meter heeft gevaren voordat een zucht wind het op haar kant zette en het schip naar de bodem van de zee zonk. 

Naar boven geef je geen feedback, deel 1

Het schip is gebouwd door de beste scheepsbouwers. Koning Gustaaf II haalde 1625 de Nederlandse scheepsbouwer Hendrik Hybertsson naar Zweden en gaf hem de opdracht om vier schepen te bouwen, waarvan de Vasa het meest statige moest worden en uitgerust moest worden met de zwaarste kanonnen. Zowat alle bouwlieden hadden hun twijfels bij de haalbaarheid. Zij dachten er veel aan dat het verkeerd kon gaan en spraken er veel over....met elkaar, maar niet met de Koning. Naar boven geef je geen feedback. Omdat de Koning ook niet vroeg om feedback op zijn plannen, werd er een werkelijk prachtig schip gebouwd. Zo statig, zo hoog, zo mooi versierd en met zulke krachtige kanonnen aan boord. 

Naar boven geef je geen feedback, deel 2

Voordat het schip werkelijk zou vertrekken, werd er getest op stabiliteit. Destijds deed je dat door met zijn allen van stuurboord naar bakboord te rennen (of andersom) en men klokt dan hoe lang het duurt totdat het schip weer stil ligt. Admiraal Fleming had zijn bedenkingen toen hij de test zag. Hij vertrouwde het niet. Vanuit de Koning kwam brief op brief, waarin telkens stond dat het allemaal lang genoeg heeft geduurd en dat het nu toch echt eindelijk de tijd was om zijn schitterende Vasa de zee op te sturen. Door deze druk hield de admiraal zijn mond. Naar boven geef je geen feedback. Had de Koning er maar om gevraagd.

Coaching, teamcoaching, leiderschapstraject

In mijn trajecten met mijn klanten merk ik dat feedback naar boven ook vandaag de dag nog steeds een dingetje is. Het is er wel. Maar alleen als je er actief naar vraagt, er echt aandacht voor hebt en er met elkaar tijd voor neemt. In teamcoaching, een leiderschapstraject of in een oefening in een coachingtraject worden zulke momenten georganiseerd. Tussen de bedrijven door, in de hectiek van alledag, wordt die gelegenheid slechts zeer zelden gecreëerd. Hoe belangrijk dus om als leider actief te vragen naar feedback op je visie, op je plannen, op je houding! Pas dán hoor je wat er echt speelt, hoe er werkelijk gedacht wordt en pas dán kun je de juiste keuzes maken, op basis van de juiste overwegingen. Jij moet het organiseren. 

Actief vragen naar feedback is belangrijk voor jezelf en evengoed voor jouw omgeving. Je laat voorbeeldgedrag zien. Je helpt anderen om in te zien dat een open houding helpt om zoveel mogelijk onderwerpen open op tafel te kunnen leggen met elkaar. Het had de Zweedse Koning in ieder geval de grootste afgang uit zijn carrière bespaard.