Allereerst is het natuurlijk genieten. Vakantie. Genieten van de mensen om je heen, van de omgeving en van de tijd en de rust. Volgens mij is de zomerbreak ook steeds hét moment in het jaar om eens de tijd te nemen om te reflecteren op jezelf en je loopbaanfitheid. Doe je nog de goede dingen? Wat kun je anders doen, zodat je meer plezier haalt uit je werk? Wat kun je anders doen, zodat je over een paar jaar nog steeds de fit hebt met je werk? Hier is je trainingsschema (maar pak er gerust een lekker glaasje wijn bij).

Opdracht 1: fysieke en mentale fitheid

Je loopbaanfitheid begint bij jouw persoonlijke fitheid. Jij moet fysiek en mentaal in staat zijn om je prestaties te leveren en om jezelf te verbeteren. Slaap, voeding en beweging zijn de sleutels om zowel fysiek als mentaal fit te zijn en te blijven. Er is een hele wereld aan apps die je helpen om inzicht te krijgen in je slaap-, voedings- en beweegpatroon. De app ‘SleepBetter’ laat je bijvoorbeeld zien of je genoeg bed-uren maakt en of je wel vast genoeg slaapt. Ik noem er slechts eentje, maar er zijn er meer. Met betrekking tot voeding en bewegen, kun je via ‘Mijn Voedingscentrum’ logboekjes bijhouden die je inzicht geven in wat je eet en hoeveel je beweegt. Dit eigen onderzoek mag je natuurlijk niet vergelijken met een medisch onderzoek van een specialist, maar het kan zeker signalerend werken voor jezelf. Bovendien geeft het je tips hoe je dingen anders kunt doen. De opdracht is om op basis van dit inzicht je eigen acties te ondernemen. Zien en doen ;-) Denk hierbij heus niet aan allerlei overspannen eet-, rust- en trainingsschema’s zoals bijvoorbeeld olympische sporters erop nahouden. Gewoon even jezelf tegen het licht houden. Meer niet. 

Opdracht 2: wat wil je?

Deze veelomvattende vraag kun je beantwoorden door het simpel te houden. Teken een weegschaal en schrijf aan de ene kant de taken in je werk die je energie opleveren. Aan de andere kant schrijf je de taken die je energie kosten. Je hebt nu overzicht in je energy boosters en energy drains. Hoe is de balans? De opdracht is drieledig:

1. Benoemen hoe je de energy drains aantrekkelijker kunt maken, bijvoorbeeld door het (deels) te delegeren, of door er een ander doel aan te koppelen.

2. Benoemen hoe je meer van de energy boosters kunt gaan doen. Zijn er bijvoorbeeld projecten waar je dit meer kan doen? Zijn er collega’s die je op dit vlak kunt ondersteunen? In de theorie van de arbeids- en organisatiepsychologie heet dit ‘job crafting’.

3. Voor de lange termijn is de opdracht om te bedenken binnen welke functie of organisatie je meer aan je trekken zou komen. Binnen welke functies en organisaties zou de balans verder doorslaan richting de energy boosters dan in je huidige functie? Kijk daarbij ook naar het verleden; naar werk dat je gedaan hebt. Wat vond je nou echt leuk? Naar welke periode kijk je met veel plezier terug? En waarom is dat?

Opdracht 3: organiseer het

Het is knap als je erin slaagt om met focus opdrachten 1 en 2 écht uit te voeren en jezelf dus echt een beeld te verschaffen van waar je staat en waar je naartoe wilt. Je bent er nog niet. Een grote uitdaging ligt in opdracht 3. In de executie van je doelen en acties. Na het zien nu het doen (daar is ‘ie weer). Denk niet te ingewikkeld in termen als persoonlijke missie en allerlei time-managent-tools. Keep it simple. Het gaat erom dat je de goede beweging in gang zet. En dat je gewoon doet wat kan, zonder te gaan piekeren over beren en andere obstakels. Een verfrissend boek over ‘gewoon starten’ is ReWork van Fried en Hanson. Leest als een trein en zet je aan tot actie. Het is geschreven als boekje voor ondernemers, maar is zeker ook op jou van toepassing. Op de ‘B.V. ik’, zeg maar. Houd het klein en concreet! Zorg voor een haalbaar doel. Dus niet; ‘ik ga gezonder leven’. Maar bijvoorbeeld: ‘ik ga 4 weken lang zorgen dat ik minimaal 7 uur slaap heb per dag’.

Een fantastische, revitaliserende vakantie gewenst!