FAQ deelnemers
1. Wat is nou eigenlijk een assessment onderzoek?
Een assessment onderzoek, ook wel assessment of assessment center genoemd, is een onderzoek naar iemands vaardigheden en/of capaciteiten. Een dergelijk onderzoek kan worden ingezet in het kader van een selectievraag, een ontwikkelvraagstuk of zelfs bij loopbaanvragen.
Je kunt het assessment onderzoek eigenlijk het beste omschrijven als een set van verschillende tests of oefeningen. De oefeningen zijn allemaal bedoeld om inzicht te krijgen in de vaardigheden of capaciteiten van de deelnemer. Voorbeelden van de onderdelen die je kunt tegenkomen in een assessment center zijn: intelligentietesten, persoonlijkheidsvragenlijsten, allerlei vormen van rollenspelen, planningsoefeningen, motivatievragenlijsten, etc. Zelden bestaat een assessmentprogramma uit al deze onderdelen. De onderdelen worden vooraf bepaald op basis van de resultaatgebieden van de functie. Een onderdeel zit dus nooit ‘zomaar’ in het programma, maar levert altijd informatie op die relevant is voor iemands functioneren in de betreffende functie.
2. Is ieder assessment onderzoek hetzelfde?
Vidacto maakt assessment programma’s op basis van het functieprofiel of het bijbehorende competentieprofiel. Per functie wordt dus een programma samengesteld. Het doel van een assessment is immers om op een zo objectief mogelijke manier te meten welke vaardigheden iemand in huis heeft of in welke mate iemand geschikt is voor een functie. We kunnen alleen objectief meten als we dezelfde meetlat gebruiken.
3. Wat voor rollenspelen kun je tegen komen?
De rollenspelen die je in een assessment onderzoek tegen kunt komen, hangen altijd af van de functie waarvoor je getest wordt. Je zult bij een selectieonderzoek bijvoorbeeld nooit geselecteerd worden op het voorzitten van een vergadering met managers, als dat geen wezenlijk onderdeel uit maakt van je functie. We brengen je in situaties waarbij je de vaardigheden moet gebruiken die essentieel zijn voor het slagen in een functie, maar we meten bijvoorbeeld geen specifieke vakkennis. Voorbeelden van rollenspelen zijn: een gesprek met een collega; het leiden van een groepsdiscussie; het voeren van een gesprek met een medewerker; het sorteren en uitwerken van een postvak; het presenteren van een goed idee en het adviseren over een ingewikkeld vraagstuk. Je zult in jouw programma zelden al deze aspecten tegenkomen. Bedenk dat we alleen vaardigheden testen die voor jou van belang zijn.
4. Moet ik me extra voorbereiden op een assessment onderzoek?
In principe hoef je je niet extra voor te bereiden op een assessment onderzoek. We merken wel dat een dergelijke dag door veel deelnemers als inspannend wordt ervaren. Dit komt vooral omdat de tests en de oefeningen geen dagelijkse kost zijn. Daarnaast volg je tijdens een assessment dag ook altijd een strak programma, waardoor je ervaart dat je maar weinig tijd voor jezelf hebt. Dat levert soms het gevoel op dat het een intensieve dag is. Goed uitgerust en fit aan een assessment beginnen is belangrijker dan het lezen van allerlei boeken over hoe je het beste door zo’n test heen komt.
5. Kan ik intelligentietests beter maken als ik oefen?
Er zijn op internet talloze websites te vinden waarop je vooral intelligentietests kunt oefenen. Op bijvoorbeeld https://www.intermediair.nl/testen-tools/assessment-capaciteitentesten kun je een beeld krijgen van de opgaven die deel uit kunnen maken van een intelligentietest. Uit onderzoek blijkt dat het oefenen van dergelijke tests nauwelijks effect heeft op het uiteindelijke resultaat. Het oefenen helpt dus vooral om met wat meer rust en zelfvertrouwen een testdag aan te vangen. Je weet immers wat je ongeveer te wachten staat. Spanning zal daardoor minder invloed hebben op de uitslag. Maar het valt niet te verwachten dat iemand na veel oefenen ineens een score boven zijn eigen niveau haalt.
6. Wanneer wordt er getest? En worden er verborgen camera’s gebruikt?
Onze adviseurs zijn Arbeids- en Organisatiepsychologen die aangesloten zijn bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Zij werken ook conform de ethische regels die het NIP heeft opgesteld. Je hoeft bij Vidacto geen angst te hebben voor allerlei verborgen camera’s en microfoons. Je krijgt bij aanvang van de testdag een dagprogramma waarop helder aangegeven wordt op welke momenten je welk onderdeel van de test kunt verwachten. Daarbij wordt ook vermeld of één of meerdere adviseurs daarbij aanwezig zullen zijn. Je wordt alleen geobserveerd wanneer je in het dagprogramma de afkorting van één van de adviseurs aantreft.
7. Hoe gaat het verder na het assessment onderzoek?
De adviseur die aan het einde van het onderzoek het interview met je houdt, zal na het assessment onderzoek alle stukken informatie naast elkaar leggen en een rapport schrijven. Dat rapport wordt (conform de eerder aangehaalde ethische regels van het NIP) eerst aan jou voorgelegd. Je krijgt dan de gelegenheid om vragen ter verduidelijking te stellen. Het is niet zo dat de rapporteur op verzoek aanpassingen in het rapport zal aanbrengen. De rapporteur heeft het rapport op basis van zijn kennis en kunde geschreven en is onafhankelijk in zijn adviezen. Hij zal zijn beeld niet laten beïnvloeden door de belangen van de deelnemer of de belangen van de opdrachtgever. Pas nadat de rapporteur toestemming heeft van de deelnemer, zal hij het rapport aan de opdrachtgever toesturen. Vaak volgt daarop een gesprek tussen opdrachtgever en deelnemer.
8. Wat doe ik als ik me onheus behandeld voel?
Vidacto garandeert een volstrekt vertrouwelijke behandeling van uw gegevens.
Onze adviseurs zijn psychologen die lid zijn van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Zij behoren zich in hun werk aan de door deze beroepsvereniging opgestelde gedragscode te houden. Mocht je desondanks van mening zijn dat je incorrect behandeld bent, dan word je vriendelijk verzocht dit in eerste instantie aan de betrokken adviseur of aan de directie van Vidacto te melden. Mocht je hierna alsnog bezwaren hebben dan kun je contact opnemen met het NIP. Meer informatie hierover vind je op https://psynip.nl/clienteninformatie/klachten/tuchtrecht/